logo_dark

Kerek hétköznapok egy jurtában –1.rész

A jurtában kerek a világ. Az íves formák, ismétlődő minták, a sok faanyag, a tradíciókhoz való kapcsolódás és még sok minden más megnyugtat engem az otthonomban. A vendégek is gyakran említik, amikor először járnak nálam, hogy milyen “különleges hangulata” van, hogy milyen „más érzés” nálam vendégségben lenni, mint egy átlagos tégla vagy faházban.

Egy modern jurta kívül-belül

A modern jurta leginkább szerkezetileg őrzi a hagyományokat, tehát a kerege tartja a tetőléceket, a tetőlécek egy hagyományos tündökbe futnak, melyet az istenfa tart. Egy mongol jurtához hasonló élmény fogad bennünket és valóban kémlelhetjük a csillagos eget a tündökön keresztül… De itt talán vége is a tradícionális jurtákkal való hasonlóságok sorának!

Nálunk a tűz a kandallóban lobog és nem a jurta közepén, a füst a kéményen át távozik és nem a tündökön keresztül (mint az ősi jurták esetében). A tündököt (amit nevezhetnénk “tetőablaknak” is) plexi borítja, amit egy gombbal egyszerűen ki tudunk nyitni, ha szükséges. A kerege (tehát a jurta köríves fala) mögött pedig nem állatbőrök és szőrök lógnak, hanem egy modern épületnek megfelelően, 20 cm-es szigetelés és egyéb a párásodást, szigetelést és légáteresztés segítő anyagok. Nem egy bejárat van (ahogy hagyományosan volt, a jurtáknál), hanem ablakok és akár teraszajtó is kerülhet beépítésre, igény szerint, így a természetes fény élettel tölti meg a jurtámat.

Fontos különbség ezeken kívül, hogy ma már a Jurta Manufaktúra által készített jurták nem a földön állnak, hanem egy padozaton, amiben szintén van szigetelés és le is lehet burkolni ízlés szerint, illetve terasz is épülhet a jurta köré. Továbbá, természetesen már kívülről sem állatbőr, hanem egy sokkal tartósabb és jobban szigetelő- szellőző ponyva borítja (aminek airtex a neve, ami valójában is hasonlít a sportfelszerelésekből ismert goretex anyagra, tehát kiváló légáteresztő és vízálló tulajdonságai vannak).

Férfias témák, de számomra nőként is izgalmas volt olyan dolgokról tanulni, hogy a víz és a villany ugyanolyan vezetékekben “közlekedik”, mint bármilyen más, ma használatos épületben, viszont máshogy helyezkednek el, ugyan úgy rejtetten futnak, de mégis sokkal könnyebben hozzáférhetőek és ennél fogva minden könnyebben szerelhető, szükség esetén. Így például nem volt gond, hogy egyszer csak teljesen átrendeztem az otthonunkat és minden más helyre került, mert a csavarok átfúrásával percek alatt átraktuk a csillárokat és konnektorokat úgy, hogy jobban passzoljon az új elrendezéshez.

A mi jurtánk keletre néz, mert a bejárati ajtónk felső harmada üvegből van és csodás a felkelő nap fénye, amint beszűrődik az üvegen keresztül, illetve a kilátás is szebb abba az irányba.

Apró örömök a jurtában

Számomra az egyik legfontosabb, hogy nincsenek egyenesek és sarkok. Ez nagyon megnyugtató, tudom, hogy ez lehet az egyik legszokatlanabb a jurtában, hogy egy “köralakú” otthon, de eddig bárki vendégeskedett nálam, mindenki hasonló élményről számolt be: nagyon jó érzés itt lenni.

Emelett egy másik dolog, amit imádok és eddig csak a saját jurtánkban fedeztem fel idővel, az, hogy nem visszhangzik, mint egy téglaház. Annyira jó az akusztikája, hogy egy profi zenész barátunk azt mondta, itt simán lehetne zenét felvenni és lehet le is költözik hozzánk egy hétre, hogy ezt a gyakorlatban is kipróbálja.

Annyi elektromos kütyüm lehet, amennyit akarok

Gyakran kérdezik, hogy “milyen volt a tél/nyár/a tegnapi vihar…stb a jurtában?” Én meg nézek bambán és nem értem a kérdést sem igazán, hiszen számomra ez már annyira magától értetődő. Milyen lett volna? Ha egy faházban élnék, biztosan nem tennék fel ezeket a kérdéseket az emberek, de bizony még azok is, akik látták már és tudják, hogy nem állatszőrökkel és bőrökkel borított sátorban élek, ahol nem a középen lobogó tűz melegít, hanem norvégpanel és első osztályú kályha és főzéshez is villany főzőlapot használunk, illetve a melegvizet is bojler adja, stb., nos, még ők is megkérdezik ezt időről- időre, mert nem tudnak elszakadni a hagyományos, ősi jurta gondolatától.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ilyen értelemben semmi különleges nincs egy jurtában, pontosan ugyan olyan, mint bármilyen más, modern otthon. Ha valaki nem kifejezetten nomádként szeretne élni, akkor a 21. század összes vívmányát belepakolhatja a jurtájába, minden kütyü jöhet, ha kell.

Nálam is van például brutál erős wifi és minden egyéb, ami egy tipikus irodai munkához kell, merthogy nagyrészt itthonról dolgozom. Szerintem minél több ilyen modern jurta épül, és minél többen költöznek jurtába, az emberek egyre inkább rájönnek majd, hogy egy modern jurtának önmagában semmi köze nincs már a nomádsághoz, az önfenntartáshoz, a hagyományőrzéshez és ezekhez a dolgokhoz. Ez is „csak” egy építési és lakhatási forma, mint például a vályog, ami manapság szintén reneszánszát éli, de nem azt jelenti, hogy olyan mint 100 évvel ezelőtt.

További bejegyzések

Így készül a jurtád, avagy: álomotthon generálkivitelben

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne egy gyönyörű, természetközeli, mégis modern, minden kényelmi feltételnek megfelelő jurtában élni? Vissza-visszatérsz a weboldalunkra, böngészed a fotókat és elképzeled, hogy Te hogyan rendeznéd be álmaid jurtáját? A Jurta Manufaktúra segít, hogy megvalósítsd ezt az

Tovább olvasom »

Hagyományos életterünk: a jurta

A jurta, mint építkezési forma, hihetetlenül gazdag történettel rendelkezik, amely több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a Közép-Ázsiai sztyeppéken élő nomád népek kultúrájában. Ezek a hordozható, kör alakú sátrak lehetővé tették számukra, hogy mobilis életmódot folytathassanak, miközben védelmet nyújtottak az

Tovább olvasom »

Te lehetsz a következő jurtánk névadója!

Mi, a Jurta Manufaktúránál 21. századi, összkomfortos otthonokat kínálunk a vásárlóinknak. Jurtáink nem a hagyományőrzést szolgálják, ahogy mondani szoktuk: mi jurtákba oltott könnyűszerkezetes házakat építünk, amelyek csak kinézetükben térnek el a ma megszokott épülettípusoktól, egyébként pontosan ugyan azt a kényelmi,

Tovább olvasom »