logo_dark

Kerek hétköznapok egy jurtában – 2.rész

A bejegyzésem második részében még egy picit szeretnélek beljebb invitálni, hogy „körbe nézhess” nálunk és megtapasztald, hogy egy jurtában is pont olyan élet, amilyet teremtesz benne. Az épület maga pontosan ugyan azt a keretrendszert adja a hétköznapjaidhoz, amilyet bármilyen más, modern épület.

Mindennapok egy jurtában

Eddigi egyik kedvenc kérdésem egy családanyától, aki nálunk járt: “nem kell sokat portalanítani?”

Ez is egy olyan kérdés volt, amit nem értettem, de valószínűleg látszott is rajtam, mert azonnal elkezdte kibontani a kérdést és kiderült, hogy a kerege (a jurta külső fala) szerkezete vetette fel benne ezt a kérdést. Jót kacagtam ezen, de végülis, ha belegondolok valóban lehetne porfogó ez a rácsos faszerkezet. Meglepő módon viszont mégsem az. Néhányan megjegyezték már életemben, hogy eléggé rend és tisztaságmániás tudok lenni (pedig szerintem semmi extra dolgot nem csinálok). Az viszont biztos, hogy semmi esetre sem portalanítottam még az egész keregét. 😀

Valójában nem is tudom mit mondhatnék, amikor megkérdezik, hogy “és milyen jurtában élni?” Pont olyan jó és rossz, mint bárhol máshol. Ugyanúgy vannak jó és rossz napjaim, lehet veszekedni benne, jót aludni vagy rosszat, bulizni, filmezni, főzni, beszélgetni, szeretkezni, tányért dobálni, sírni, nevetni, dolgozni, jógázni, stb. Sőt, még zenét is szoktunk hallgatni! Egy vendégünk, aki nagy természetjáró, megjegyezte, hogy hogy lehet itt zenét hallgatni, ő bizony az anyatermészetet hallgatná, mindig. És erre meg is lenne a lehetősége, de mi itt élünk minden nap és bizony a falu szélén nem mindig az anyatermészetet halljuk, bográcsozás közben, hanem a szomszéd fűkaszáját vagy láncfűrészét, esetleg a szomszédos vendégház vendégeinek eltérő zenei ízlését akarjuk felülmúlni vagy csak kedvünk van zenét hallgatni éppen, mert jól esik. Tehát, ha nem egy hétvégére vonulunk el egy jurtába, hanem benne élünk, akkor kiderül, hogy pont olyan dolgokat lehet csinálni benne mint bárhol máshol.

Persze járhat életmódváltással, sőt, elég gyakran együtt jár a természettel való kapcsolódás vágyával, de amint megtörténik a kiköltözés, rájövünk, hogy bár a rousseau-i romantika izgalmas, azért a hétköznapok valósága bizony velünk marad általában és több kell a gyökeres változáshoz, mint élőhelyünk megváltoztatása. Van egy csomó ember a városban, akiket személyesen ismerek és sok esetben sokkal szorosabb kapcsolatban állnak a természettel, mint én, és ebben nem korlátozza őket, hogy egy budapesti albérletben élnek.

A mindennapjainkat nem feltétlen változtatja meg egy jurta, de ettől függetlenül sokmindenre megoldást jelenthet. Például más építkezési formáknál jelentősen olcsóbb és gyorsabb. Ez kifejezetten segíthet azoknak, akik szeretnének kertes házba költözni, elvágyónak vidékre, vagy a természet közelébe, de mondjuk nincs lehetőségük egy költségesebb építkezésbe belevágni, ami anyagilag és lelkileg is igen megterhelő tud lenni. Tehát ilyen formában mégis segíthet közelebb kerülni, ahhoz, amire vágyunk, de egyáltalán nem kell, hogy az életszínvonalunkban kompromisszumokat kössünk, ha nem akarunk. A jurta erre biztosan nem kényszerít, a feltétel a jurtában is adott, hogy olyan életet rendezzünk be benne, amilyet szeretnénk, kompromisszumok nélkül.

A belső tér kialakítása

Ez talán a legizgalmasabb talány azoknak, akik jurtába szeretnének költözni. Nekem az elején nehéz volt elképzelni a teret ezért fogtunk egy botot, amire egy 3,5 méteres madzagot kötöttünk és a végére egy félbe vágott műanyag flakon kupakos felét kötöttük rá. Majd a félbevágott flakonba lisztet szórtunk, a botot a földbe szúrtuk s a madzagot kifeszítve körbesétáltunk, hogy kijelöljük a kertben a 7 méteres jurtát. Ehhez tudni kell, hogy a jurták méretét elsődlegesen a jurta átmérője alapján adják meg, de ez természetesen átszámítható a szokásos négyzetméterre is. Az én jurtám 7 méter átmérőjű, ami ~34 négyzetméternek felel meg. Ez egyébként az egyik legkisebb méretű jurta, míg a legnagyobb, a 15 méteres már ~166 négyzetméter.

De kanyarodjunk vissza! Miután ily módon kijelöltük a jövőbeli jurtánkat, „belepakoltunk” mindenféle bútort: kerti asztalt, székeket, egy kisasztalt, a kinti kanapé matracaival ágyat imitáltunk, festékes vödörrel WC-t jelöltünk ki és így tovább, tervezgettünk, rendezgettünk.

Ennek már lassan 3 éve és nem tudom megmondani, hogy azóta hányszor rendeztem át. Végtelen lehetőség van, csakúgy, mint bármilyen lakásban vagy házban. Mivel kb. 34 négyzetméteres a jurtám, így kreatívan kell kihasználnom a teret, de egy nagyobb jurta esetében, amiben akár külön, belső falakkal elválasztott szobák is lehetnek, már egészen más a játéktér. Tehát a belső elrendezésnek csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt.

Amit tanácsként meg tudnék fogalmazni, hogy ne jurtát akarjunk berendezni, hanem rugaszkodjunk el ettől és legyünk önazonosak, olyan stílusban és elrendezésben, ami nekünk megfelel. Ha tetszik a tradicionális elrendezés, akkor követhetjük azt, de ha van két-három gyermekünk és szeretnénk privát tereket, akkor ne ragaszkodjunk a loftos, egyterű jurtához, hanem alakítsunk ki hálószobákat, falakkal elválasztva. A hangsúly ismét azon van, hogy tényleg nem kell kompromisszumot kötni, ha a jurta mellett döntünk.

Ha egyszerű és gyors megoldásokra vágyik valaki, akkor elmehet az IKEA-ba (nálunk is sok IKEA-s bútor van). Ha szeretne önmegvalósítani, akkor egy asztalos képzés után saját bútorokkal díszítheti a jurtát és akár a kerege ívére illesztett íves konyhapultja is lehet (csodás, van rá példa). Követhetünk hagyományőrző stílust és antik népi motívumokkal díszített bútorokat is használhatunk. Vagy a használt piacon is nézelődhetünk, esetleg ezeket keverhetjük is. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat benne a végén. Egyébként én ebben is a kísérletezés híve vagyok, ezért rendezem át olyan sokszor az otthonom.

Természetesen a jurtában is vannak fix dolgok, mint például a zuhanyzó, WC, mosogató, de ezek mellett azért sok minden mozgatható. Ne féljünk kipróbálni, ha valami megtetszik, nem kell feltétlenül biztosra menni. Mint fentebb írtam, nemrég még a lámpákat, konnektorokat és néhány villanykapcsolót is áthelyeztünk emiatt.

Remélem hasznos volt a sztorizgatásom, én mindig nagy örömmel mesélek az otthonomról és bátorítok másokat is, hogy nyugodtan vágjanak bele, költözzenek bátran jurtába. A végkövetkeztetésem az, hogy tényleg nincs olyan, hogy jurtaélet… Jurtában is pont olyan az élet, amilyet élsz. Azt meg ugye Te döntöd el.

További bejegyzések

Így készül a jurtád, avagy: álomotthon generálkivitelben

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne egy gyönyörű, természetközeli, mégis modern, minden kényelmi feltételnek megfelelő jurtában élni? Vissza-visszatérsz a weboldalunkra, böngészed a fotókat és elképzeled, hogy Te hogyan rendeznéd be álmaid jurtáját? A Jurta Manufaktúra segít, hogy megvalósítsd ezt az

Tovább olvasom »

Hagyományos életterünk: a jurta

A jurta, mint építkezési forma, hihetetlenül gazdag történettel rendelkezik, amely több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a Közép-Ázsiai sztyeppéken élő nomád népek kultúrájában. Ezek a hordozható, kör alakú sátrak lehetővé tették számukra, hogy mobilis életmódot folytathassanak, miközben védelmet nyújtottak az

Tovább olvasom »

Te lehetsz a következő jurtánk névadója!

Mi, a Jurta Manufaktúránál 21. századi, összkomfortos otthonokat kínálunk a vásárlóinknak. Jurtáink nem a hagyományőrzést szolgálják, ahogy mondani szoktuk: mi jurtákba oltott könnyűszerkezetes házakat építünk, amelyek csak kinézetükben térnek el a ma megszokott épülettípusoktól, egyébként pontosan ugyan azt a kényelmi,

Tovább olvasom »