logo_dark

Évszakok a jurtában

A jurta több ezer éve szolgálja az embert. Egyszerű szerkezetével, rendkívül rugalmas alakíthatóságával a modern korban is megtalálta a helyét. A Jurta Manufaktúránál a kezdetektől az a célunk, hogy a jurta segítségével modern, a mai kor elvárásainak maradéktalanul megfelelő, gyorsan elkészíthető és megfizethető otthonokat varázsoljunk belőle. Több éves fejlesztés és kísérletezés eredményeként mára sikeresen eljutottunk arra a szintre, hogy az általunk épített jurták vetekszenek egy könnyűszerkezetes ház értékeivel.

Ezt elsősorban az általunk alkalmazott, minőségi, modern anyagoknak és építési eljárásoknak köszönhetjük, melyeket sikerült a hagyományok tiszteletben tartásával integrálni a Manufaktúra jurtáiba.

Ennek eredményeként jurta házaink minden évszakban kellemes lakókörnyezetet biztosítanak a benne otthonra talált családoknak. Fontos szempont volt az is, hogy a jurták karbantartás igényét elhanyagolható mértékűre csökkentsük. Ma már magától értetődő elvárás, hogy egy modern otthon teljesen közművesítve legyen, és ennek a Jurta Manufaktúra jurtái is maradéktalanul megfelelnek.

Téli napok

Jurtáink – köszönhetően a 20 centiméteres vastagságú, nagy testsűrűségű, kiváló hő- és hangszigetelő képességű üveggyapotnak – télen is gazdaságosan, a kívánt hőmérsékletre fűthetőek. Arra, hogy ezt milyen megoldással érjük el, számos –a „hagyományos” építészetben jól ismert- lehetőség kínálkozik és ezek mindegyike alkalmazható jurtáinkban is.

Fatüzelés:

Bár számos, ennél modernebb megoldás is létezik, sok megrendelőnk ragaszkodik a fatüzelésű kandallóhoz, kályhához, cserépkályhához. Ennek több oka is van, egyrészt praktikus szempontokból (a fűtőanyag nagy mennyiségben, helyben rendelkezésre áll), másrészt fő-, vagy kiegészítő fűtésként hangulati elemként szolgál. Ehhez természetesen a megfelelő kéménykivezetésről is gondoskodunk.

Központi fűtés:

Erre a fűtési megoldásra is van lehetőség, ebben az esetben a jurta fűtéséről vegyes tüzelésű kazán és radiátorok gondoskodnak.

Elektromos fűtés:

  • Norvég panel: Egy elektromos fűtőpanel, amely nagyon megbízhatóan és költséghatékonyan tudja otthonunk melegét biztosítani. Ma már sok modern kiegészítővel kapható, mint pl. a wifi kapcsolaton keresztül távolról vezérelhető, különböző programok szerint szabályozható termosztát.
  • Hűtő-fűtő klíma: A hozzáértők szerint jelenleg az egyik leggazdaságosabban üzemeltethető fűtési mód. Nagy előnye továbbá, hogy egyúttal a jurta nyári, hűvös levegőjéről is gondoskodik, illetve a belső páratartalmat is szabályozhatjuk a segítségével. Szintén felszerelhető számtalan hasznos kiegészítővel, amelyek kényelmesebbé teszik otthonunkat.
  • Padlófűtés: Bár a szakirodalom elsősorban kiegészítő fűtésként számol vele, ez nem akadálya annak, hogy egy modern jurtába is bekerülhessen.

Bármelyik megoldást is választja, a Jurta Manufaktúra jurtái nem igényelnek külön felkészülést sem a téli hidegre, sem a nyári melegre. Ugyanúgy, ahogy bármely modern otthon sem.

Nyári napok

Nyáron, a Jurta Manufaktúra jurtái kellemes hőmérsékleten tartásához kínálkozik néhány egyszerű praktika is, a modern megoldások mellett. A komoly hőszigetelésnek hála a jurtáink a nap nagy részében kellemes hőmérsékletet biztosítanak. A tetőkupola és az ablakok éjszakai kinyitásával, majd nappali bezárásával a kora délutáni órákig megfelelő klímát tudunk elérni a jurtában. Egy megfelelően megválasztott sötétítőfüggönnyel a tetőkupola alatt, szintén több fokot tudunk csökkenteni a hőmérsékleten.

A legnagyobb, hosszan tartó kánikulában sokszor ezek a házi praktikák már nem elegendőek, ezért javasoljuk egy –amennyiben nem eleve hűtő-fűtő klíma került beépítésre- klíma beszerelését. A kiváló hőszigetelésnek köszönhetően ezek nyáron is gazdaságosan üzemeltethetők.

A megnövekedett káros UV sugárzás sajnos sem a jurták külső borítását, sem a látszó, napsütésnek kitett fa részeket nem kíméli. Ezért – amennyiben lehetséges – a jurta helyének gondos megválasztásával igyekezzünk ezeket árnyékolással védeni a tűző naptól. Ez hosszú évekkel meg tudja növelni a ponyva élettartamát. Továbbá a külső fa részeket (pl. teraszborítás) pedig az évenként –jó minőségű festékkel- elvégzett festések tudják hosszú időn át megőrizni. Ahogy minden más épület esetében is.

Ősz és tavasz

Az átmeneti időszakok energetikai szempontból a legelőnyösebbek a Jurta Manufaktúra jurtáinak életében. Jellemzően ősszel hűtésre már nem, fűtésre pedig még nincs szükség, tavasszal ugyanez a helyzet, csak fordított sorrendben. Ha hűteni szeretnénk a jurtát, akkor ezt a már említett szellőztetéssel elérhetjük. Amennyiben kissé hűvösebbre fordul az idő, rendszerint elég a jurtában keletkező, úgynevezett „hulladékhő” a megfelelő hőmérséklet fenntartásához. Jurtáink sajátossága, hogy a két rétegű, szigetelt polikarbonát tetőkupola ilyenkor egy hatalmas nagyítóhoz hasonlóan viselkedik. Ez akár 2-3 fok pluszt is jelenthet egy hidegebb tavaszi, vagy őszi napon.

Ahogy a korábban leírtakból is kitűnik, a Jurta Manufaktúra jurtáit nem szükséges felkészíteni az évszakok változásaira, mivel eleve az volt a célunk, hogy egy egész évben komfortosan lakható, minimális karbantartási igényű otthont hozzunk létre az elérhető modern technológiák és a hagyományos építészeti megoldások felhasználásával.

Egy emberöltőre tervezve

Összegezve elmondható, hogy jurtáink egész éven át kompromisszumok nélkül, kényelmesen lakható, egy emberöltőre tervezett modern, összkomfortos épületek. Ehhez nem szükséges semmilyen megszokott kényelemről lemondani, ugyanolyan otthon, mint bármely más, „szokványos” ingatlan.

Mindezek mellett kulcsrakészen, azonos alapterület és felszereltség mellett, ára közel fele a hagyományos épületeknek, ráadásul négy hónap alatt bárhol az országban elkészül, akár összközművesen, generálkivitelben!

Nem szükséges hozzá költséges és a tájba drasztikusan belenyúló földmunka, a felhasznált anyagok és technológiák ökológiai lábnyoma is lényegesen kisebb a hagyományos épületeknél.

Rendkívül rugalmasan, az egyedi igényeknek megfelelően választható a méretük, kialakításuk, színviláguk, a belső falak helye, a felhasznált belsőépítészeti anyagok és technológiák.

Mindezeken felül egy jurta hangulata, kisugárzása is lényegesen egyedibb, megkapóbb, megnyugtatóbb egy hagyományos épületnél. A magyar néplélek számára mindannyiunk közös gyökereit, a „megérkezés” érzését jelenti a jurta.

További bejegyzések

Így készül a jurtád, avagy: álomotthon generálkivitelben

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne egy gyönyörű, természetközeli, mégis modern, minden kényelmi feltételnek megfelelő jurtában élni? Vissza-visszatérsz a weboldalunkra, böngészed a fotókat és elképzeled, hogy Te hogyan rendeznéd be álmaid jurtáját? A Jurta Manufaktúra segít, hogy megvalósítsd ezt az

Tovább olvasom »

Hagyományos életterünk: a jurta

A jurta, mint építkezési forma, hihetetlenül gazdag történettel rendelkezik, amely több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a Közép-Ázsiai sztyeppéken élő nomád népek kultúrájában. Ezek a hordozható, kör alakú sátrak lehetővé tették számukra, hogy mobilis életmódot folytathassanak, miközben védelmet nyújtottak az

Tovább olvasom »

Te lehetsz a következő jurtánk névadója!

Mi, a Jurta Manufaktúránál 21. századi, összkomfortos otthonokat kínálunk a vásárlóinknak. Jurtáink nem a hagyományőrzést szolgálják, ahogy mondani szoktuk: mi jurtákba oltott könnyűszerkezetes házakat építünk, amelyek csak kinézetükben térnek el a ma megszokott épülettípusoktól, egyébként pontosan ugyan azt a kényelmi,

Tovább olvasom »