logo_dark

GYIK

A kereskedelemben kapható építőanyagokkal dolgozunk, csak egy kicsit máshogy használjuk fel ezeket. OSB lapokat használunk, gyalult faanyagokkal dolgozunk, ami a szerkezeti anyagokra is igaz. Üveggyapot szigetelésünk van, hőtükrös fóliát használunk, kívül ponyva borítás van, ez utóbbit kiváló minőségű, német ponyvával oldjuk meg.

Tapasztalataink szerint bármilyen időjárás, a jurták bírják. Mi úgy számolunk, hogy valójában most egy kb. négyezer éves tesztidőszak vége felé járunk.

Jelenleg 120 napra vállalunk jurtát, amelynek egy része építési idő, egy része pedig műhelymunka. Az alapozással körülbelül egy hetet kell számolni, a jurta elkészítése (nagyságtól függően) szintén egy hét, de a legtöbb időt természetesen a jurta felállítása / felépítése teszi ki.

Az általunk épített jurtákban minden olyan fűtési mód használható, amely egy hagyományos épületnél is lehetséges: hűtő-fűtő klíma, fatüzelés, norvég panel, központi fűtés, padlófűtés.

Egy emberöltőt ki kell szolgálniuk, tehát kvázi ameddig egy átlagos épületet terveznek, addig a jurtának is ki kell bírnia, ezért használunk felületkezelt anyagokat és különböző más megoldásokat. Egyedül a külső ponyva az, amit 8-12 évente cserélni kell, de ez egy tervezhető költség, amely egy épület külső festéséhez mérhető költséget jelent.

A jurta formája azért is jó, mert nagyon rugalmasan alakítható. Lehet egy légterű, ha arra van igény, azonban, ha külön leválasztott helyiségekre van szükség, mint a hagyományos, megszokott családi házak esetében, akkor minden további nélkül tudunk beletenni falakat is. Ennek burkolata bármiből lehet, amit más épületeknél a megszoktunk: gipszkarton, hajópadló, lambéria, hideg/melegburkolat stb.

Az általunk használt talajcsavarral tulajdonképpen bármilyen területre, a terep lejtszögétől függetlenül tudunk jurtát telepíteni. A hagyományos építéssel szemben, ahol egy domboldalba történő építkezésnél jelentős földmunkára van szükség, a jurta esetében erre nincs szükség, ezzel akár több millió forintot is spórolhatunk. Az évek során mi már 30-40 fokos lejtőre is építettünk már jurtát.

A vezetékeket rejtett módon tudjuk elvezetni a jurta különböző részein, így ezek nem látszódnak, a végeredmény pedig nagyon esztétikus.

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

    Cím

    8900 Zalaegerszeg, Hock János út 51.

    Telefonszám

    +36208289716

    Email Cím

    jurtamanufaktura@gmail.com